Περπατώντας σε ένα ινδικό χωριό ή πόλη νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, οι aακτίνες του ήλιου φωτίζουν απαλά τους δρόμους. Εκατοντάδες καμπάνες χτυπούν σε κάθε σπίτι, ενώ ένα πλήθος απίστευτων αρωμάτων θυμιάματος αναβλύζουν από τα παράθυρά τους, που αναμειγνύονται στους δρόμους. Αυτό είναι το πνευματικό θαύμα που είναι η Ινδία.

Οι αρχαίοι πνευματικοί μάντεις της Ινδίας σχεδίασαν ένα διαλογιστικό τελετουργικό λατρείας που ονομάζεται puja στο οποίο κάποιος προσφέρει όλες τις απολαύσεις των αισθήσεων πίσω στην πηγή τους, το Θείο, καθαρίζοντας έτσι το μυαλό και την καρδιά του. Σε αυτή την πνευματική τελετή, η φωτιά προσφέρεται για να εξαγνίσει την αίσθηση της όρασης. Χτυπάει ένα κουδούνι και ηχεί ένα κοχύλι για να καθαρίσει την αίσθηση της ακοής και ούτω καθεξής. Με τον ίδιο τρόπο προσφέρονται διάφορα αρωματικά είδη για να εξαγνίσουν το μυαλό μέσω της οσφρητικής αίσθησης. Αυτά περιλαμβάνουν μια αρωματική σκόνη από οκτώ αρωματικά βότανα που ονομάζονται ashtagandha, καθώς και πάστα σανταλόξυλου, ροδόνερο κ.λπ.

Σε αναγνώριση της εξαγνιστικής και πνευματικής δύναμης που είναι εγγενής στον καπνό, ειδικά όταν προέρχεται από ορισμένα ευοίωνα βότανα, μια ειδική παχύρρευστη πάστα παρασκευάζετέ και καείτε κατά τη διάρκεια της τελετής puja. Αυτή η πάστα ονομάζεται dhoop. Κατασκευάστηκε βασικά από τα οκτώ αρώματα σε σκόνη, σανταλόξυλο, μια άλλη σκόνη ξύλου που ονομάζεται jigat, σκόνη κάρβουνου και μερικές μαλακές ρητίνες, ή εναλλακτικά από έναν άλλο συνδυασμό 10 αρωμάτων που ονομάζεται dashangam. Ο πηχτός πολτός διαμορφωνόταν σε σχήμα κώνου και όταν καιγόταν έβγαζε μεγάλη ποσότητα καπνού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των γενεών, οι γιατροί της Αγιουρβέδα πρόσθεσαν διάφορα θεραπευτικά βότανα στο ντούπ και άρχισαν να το χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των αρχαίων χρόνων, η τέχνη της παρασκευής θυμιάματος προοριζόταν κυρίως για τους ιερείς και τους γιατρούς της Αγιουρβέδα της Ινδίας, για λατρεία και ιατρική χρήση. Οι βασιλικές οικογένειες εκεί έκαιγαν το λιβάνι για να δημιουργήσουν μια ήρεμη και ανεβαστική διάθεση στο περιβάλλον τους.

Ήταν το 700 π.Χ. όταν ο Βουδισμός γεννήθηκε στην Ινδία και το κάψιμο θυμιάματος έγινε μια από τις κύριες πρακτικές του. Μαζί με τον Βουδισμό, ο οποίος άκμασε και εξαπλώθηκε παγκοσμίως, το θυμίαμα εισήχθη σε μέρη όπως το Θιβέτ και η Κίνα ως μέρος μιας σημαντικής πνευματικής τελετουργίας, λαμβάνοντας μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή σύμφωνα με τα τοπικά βότανα και έθιμα.

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ο Μαχαραγιάς, ο βασιλιάς του Mysore, δημιούργησε για πρώτη φορά την ιδέα να κυλήσει την πάστα θυμιάματος σε μπαστούνια μπαμπού και υπό την επίβλεψή του εξελίχθηκε σε δημοφιλή τέχνη καθώς το πρόσφατα διαμορφωμένο θυμίαμα έγινε αποδεκτό με χαρά από το κοινό. Σε αντίθεση με την πάστα του κροταφιού, τα λεπτά ραβδιά ήταν εύχρηστα και παρήγαγαν ένα απαλό ρεύμα καπνού, και έτσι ήταν πιο κατάλληλα για χρήση στο σπίτι και σε μικρούς χώρους.

Η παραδοσιακή πνευματική φόρμουλα των ιερέων του ναού, σε συνδυασμό με διάφορες αγιουρβεδικές θεραπευτικές συνθέσεις, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια τέχνη της αρωματοποιίας που ενθαρρύνθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Μαχαραγιά. Τα ραβδιά ήταν και στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να γίνονται με το χέρι από ντόπιους τεχνίτες, κυρίως γυναίκες, στην Ινδία, βελτιώνοντας απίστευτα την τοπική οικονομία.

Σήμερα η τέχνη του θυμιατηρίου είναι εξαπλωμένη σε όλη την Ινδία. Ενώ πολλοί ναοί εκεί υιοθέτησαν εύκολα τα ξυλάκια θυμιάματος ενώ άλλοι συνεχίζουν να καίνε την παραδοσιακή πάστα, το ευρύ κοινό χρησιμοποιεί incense sticks στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο.

Και ενώ ο αρχικός του σκοπός είναι μια προσφορά στο Θείο, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το καίνε για να ενισχύσουν τον διαλογισμό τους, να δημιουργήσουν μια ήρεμη διάθεση στο περιβάλλον τους ή απλά να απολαύσουν τις μαγικές μυρωδιές.

Κάθε incense stick που προσφέρει το Khipu έχει δημιουργηθεί χειροποίητα χρησιμοποιώντας ποιοτικές πρώτες ύλες με σκοπό να ενισχύσουν  τις διαλογιστικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες.

Για να ολοκληρώσετε αυτό το ταξίδι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανάψετε ένα η περισσότερα incense sticks, να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και να φυσήξετε απαλά στη φλόγα.

Τώρα είναι ώρα να καθίσετε αναπαυτικά, να εμπνευστείτε και να αφήσετε το άρωμα να σας ταξιδέψει.

Aνακάλυψε μερικές από τις πιο μοναδικές και δημοφιλείς μυρωδιές incense stick όπως White Copal, Myrrh, Sweetgrass and Cedar, Palo Santo and Pine.